Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Óriásföldrengések kora fenyeget

2005.05.02. 10:55
Európát is fenyegetik a karácsonyi cunamit is elindító indonéziai földrengés következményei. Egy orosz kutató szerint a karácsonyi rengést világszerte hatalmas földrengések követhetik, a görög és a török tengerpart különösen nagy veszélyben van. Egy olasz kutató szerint Európa a múltban nem úszta meg a szökőárakat, legalább 232 cunami pusztított a kontinensen a múltban.

Hatalmas földrengések sorozatát indíthatta el a karácsonyi cunamit is előidéző indonéziai földrengés, írja az Australian. A legnagyobb veszély a mediterrán térséget, főként Görögország és Törökország partvidékét fenyegeti, írja a lap a Nemzetközi Földrengés-előrejelző intézet orosz kutatója, Vlagyimir Koszobokov beszámolója alapján.

Cunamik és földrengések

"A múlt század négy legnagyobb földrengése tizenkét éven belül következett be, ez a minta több évtizedre visszamenőlegesen kimutatható", állítja az orosz kutató. Koszobokov szerint ugyanis a karácsonyi cunamit elindító hatalmas földrengés a föld összes kőzetlemezében feszültségeket halmozhat fel, így akár az eredeti rengéstől több ezer kilométerre is újabb rengéseket generálhat.

A múlt évszázad négy legnagyobb földrengése közül az első 1952-ben Kamcsatkánál volt, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű rengés cunamit is okozott, csakúgy, mint az öt évvel később az alaszkai Andreanof-szigeteki rengés. Akkor a tizenöt méter magas cunami japán és kaliforniai kikötőket is elpusztított.

A legpusztítóbb rengés 1960-ban, Chilében következett be, a kétezer emberéletet követelő rengés a Csendes-óceán teljes medencéjében pusztító, huszonhárom méteres cunamit indított útra. A sorozat utolsó rengése 1964-ben, Alaszkában ölt meg százharminc embert.

Figyelemztetőrendszert a Földközi-tengerre

Koszobokov szerint a föld leginkább veszélyeztetett térsége a turisták körében különösen népszerű görög és török tengerpart, ahol egy földrengés okozta cunami hatalmas pusztítást okozna. Koszobokov és kutatótársai szerint éppen ezért a Földközi-tengeren sürgősen ki kell építeni a cunamijelző rendszert.

Koszobokov tanulmányához kapcsolódik Stefano Tinti, a bolognai egyetem geofizika-professzorának a beszámolója is. Tinti kutatásai szerint Európában az idők kezdete óta legalább 232 cunami pusztított már.