Mátyás
-6 °C
1 °C

Őrizetbe vették a 370 gyermekes Szuperaput

2006.08.23. 21:12
Az örökbefogadási törvények megsértésével és okirat-hamisítással vádolják azt a német férfit, aki 370 gyereket fogadott örökbe világszerte. A német kormány miatta már tövénymódosítást kezdeményezett.

Őrizetbe vették Paraguayban azt a német férfit, aki egy német joghézagot kihasználva szerte a világban több száz gyereket vett a nevére arra számítva, hogy Németországban szociális támogatást kap utánuk.

Az 56 éves Jürgen Hass saját bevallása szerint több mint 370 gyermeket "fogadott örökbe", többek között Oroszországban, Romániában, Indiában és Pakisztánban. A dél-amerikai országban harminc gyermeket vett a nevére - többnyire szegény sorú, egyedülálló nők gyerekeit -, és Németországba akart utazni velük.

Örökbefogadási törvények

Az asuncióni sajtó a "Szuperapu" nevet ragasztotta Hassra, aki az európai média figyelmét is magára vonta és akit most a paraguayi örökbefogadási törvények megsértésével, illetve egy helyi lap szerdai értesülése szerint okirat-hamisítással vádolnak.

A férfi azt állítja, jobb körülményekhez szerette volna juttatni az örökbefogadott gyerekeket. Hass másik célja saját elmondása szerint az volt, hogy "magán-bosszúhadjáratot" indítson a német állam ellen, amiért 1987-ben csalás miatt három év börtönre ítélték, szerinte ártatlanul.

Hass álláspontja szerint minden egyes örökbefogadott gyereke német állampolgárságra és ezzel havi kétszáz euró támogatásra jogosult. Nyugdíjas lévén, ő maga viszont nem kötelezhető tartásdíjra. "Szuperapu" arra alapozta tervét, hogy a német családjogi szabályozás szerint el kell ismerni apaként azt a férfit, aki annak vallja magát, ha ebbe az anya is beleegyezik és ha senki más nem jelentkezik a gyermek apjaként. A Hass-ügy kapcsán a német igazságügy-miniszter Brigitte Zypries áprilisban előterjesztett egy törvénymódosítási javaslatot, hogy a jövőben megakadályozhatók legyenek az ilyen "ál-apaságok".