Ágnes
-1 °C
2 °C

Karácsonyi dekorációban nem tilos a vörös csillag

2005.12.19. 13:14
Három feljelentést is tett, és még a megyei rendőrkapitánynak is levelet írt Hamza István egy szombathelyi lemezbolt karácsonyi dekorációja miatt. Az állampolgárt ötágú vörö csillagok borították ki. A rendőrök szerint a csillagok nem olyanok, amilyeneket a törvény tilt.

Nem minősül önkényuralmi jelképnek egy szombathelyi lemezbolt karácsonyi dekorációja, közölte a szombathelyi rendőrség. A bolt tulajdonosa ellen Hamza István magánszemély három feljelentést is tett, amiért a kirakatban ötágú vörös csillagok voltak.

Az állampolgári bejelentés nyomán a rendőrök kivonultak a helyszínre, de azt állapították meg, hogy nem történt bűncselekmény, ezért nem is indult nyomozás az ügyben. "A piros csillagok szabálytalan alakúak, ágai lekerekítettek, ezért nem felelnek meg a jogszabályban leírtaknak sem, ráadásul a lemezbolt tulajdonosának elmondása szerint a dekorációt egy áruházban, kereskedelmi forgalomban vásárolta" - mondta Kovács Péter, a városi kapitányság szóvivője.

A szóban forgó könyv- és lemezbolt tulajdonosa nem kívánta kommentálni a történteket, de egyeztet jogi képviselőivel, és nem tartja kizártnak azt sem, hogy jogi lépéseket tesz a feljelentővel szemben, hiszen szavai szerint az üzlet jó hírének nem használtak a rendőrség kivonulásai és az, hogy miközben őt az utcán hallgatták meg, a vevők a karácsonyi forgalom közepette arról érdeklődtek, hogy be lehet-e egyáltalán menni a boltba.

Mint mondta, érdekes módon tavaly ugyanez a dekoráció nem szúrt szemet a feljelentőnek. Hamza István, a bejelentő szerint egy jogállamban be kell tartani a törvényt, márpedig az egyértelműen önkényuralmi jelképnek minősíti és tiltja az ötágú vörös csillag használatát.

Hamza a rendőrségen kívül a szombathelyi önkormányzat jegyzőjét is értesítette, és személyes levelet írt Orbán Péternek, Vas megye rendőrfőkapitányának is, amire azonban eddig még nem érkezett válasz.