Így adakoznak a mobilozók

2010.11.10. 16:33

Rendszeresen kaptunk sajtóközleményeket arról, hogy mennyien hívták fel a 1749-es adományvonalra, de egy pillanatra magam elé meredtem, amikor már egymillió adakozóról szólt a közlemény. Kicsit soknak tűnt.

Felhívtam a közleményeket küldő Eurolex PR-ügynökséget, így kiderült, hogy valójában nem egymillió, hanem körülbelül háromszázezer emberről van szó. Ők nem csak kétszáz forinttal járultak hozzá a kárenyhítéshez, hanem annak a többszörösével. Egészen pontosan 294 341 telefonszámról küldtek segélyt erre a számra.

 

Nem látják az utolsó oszlopot? Két olyan elszánt ember volt, aki képes volt százszor rányomni a "küldés" feliratú gombra. Valószínűleg azért, mert ekkora összeget már érdemesebb egyszeri banki átutalással a célba juttatni. A tíznél többet küldők több mint háromezer fős csoportjában pedig elég nagy a szórás, vannak ott olyanok, akik hússzor, míg mások ötvenszer kétszáz forintot adtak.

Október 6-án érkezett a legtöbb adomány, utána nagyon lassan csökkent az aktivitás. Az emberek sokkal gyorsabban reagáltak, mint árvíz idején, aminek az lehet az oka, hogy árvízzel viszonylag gyakran találkozunk, az iszap viszont most először csapott le.

És reméljük, utoljára.