Ahol a minimálbér lesz az átlag

2011.09.21. 10:56 Módosítva: 2011.09.21. 11:00

Havi bruttó 92 000 forint – ennyi lehet a minimálbér a nemzetgazdasági tárca javaslata értelmében 2012 januárjától (ez az összeg most 78 000 forint). A szakképesítéssel rendelkezők úgynevezett garantált bérminimuma – ami idén 94 000 forint – 108 000 forintra emelkedne, előbbi nagyjából 20, utóbbi 15 százalékos emelést jelentene.

 

Havi bruttó 94 490 forint – átlagosan ennyit keresett a KSH legutóbbi kereseti statisztikái szerint (pdf) egy erdőgazdálkodásban dolgozó fizikai munkás. Vagyis ebben az ágazatban – amely persze nem foglalkoztat nagy tömegeket, még tízezer embert sem – jelenleg annyit keres egy átlagbéres fizikai dolgozó, mint amennyi jövőre a minimális bér összege lenne.

És nem az erdőgazdálkodás az egyetlen nemzetgazdasági ágazat, ahol a fizikai dolgozók bejelentett bruttó bérének szintje alig haladja majd meg az elvileg kötelezően fizetendő minimális jövedelmet. A turizmusban és a vendéglátásban bruttó 101 539 forintot keres egy átlagos fizikai munkás, a textiliparban 107 ezer forint körül van a bruttó átlagkereset. És még mielőtt azt mondanánk, hogy jó-jó, de ezekben a munkakörökben magas (lehet) a feketefoglalkoztatás vagy – a vendéglátásban – a borravalós pluszjövedelem aránya, a KSH adatait böngészve azt láthatjuk, hogy a közszférában is vannak hasonlóan alacsony átlagbérek.

 

Mint látható, az oktatásban például 102 503 forint a fizikai dolgozók átlagbére, a szociális ellátásban és egészségügyben dolgozóké pedig nagyjából éppúgy 107 ezer, mint a textilipariaké. Ezekben az ágazatokban tehát a mostani fizikai átlagbér a jövő évi garantált bérminimumra sem lesz elég, és a minimálbért is alig haladja majd meg.

Ráadásul míg az első példában szereplő erdőgazdálkodásban valóban csak néhány ezren dolgoznak, ezekben az ágazatokban már százezres tömeget érinthet a minimálbér és a bérminimum emelése. Az oktatásban nagyjából 48 ezer, az egészségügyi és szociális ágazatban csaknem 89 ezer ember végez fizikai munkát. A versenyszférában érintett ágazatok közül a textilipar még mintegy 38 ezer fizikai dolgozónak biztosít állást, a szállás- és vendéglátóhelyek további nagyjából 66 ezernek. Összesen ez csaknem 250 ezer ember.

Egyes ágazatokban egyébként akkor sem sokkal jobb a kép, ha nemcsak a fizikai dolgozók bérét nézzük, hanem a szellemi dolgozókéval kiegészített teljes átlagbért. A textiliparban ennek összege is csak 123 ezer forint, míg a turizmusban 125 ezer. Az erdőgazdálkodás a magas keresetű szellemi dolgozóknak köszönhetően 140 ezres átlagbért biztosít, az egészségügyben és a szociális ellátásban átlag bruttó 154 ezret lehet keresni.