Nagyot drágultak az ételeink

2012.08.23. 13:04

Európán olyan szárazság vonul végig, amilyet ötven éve nem láttak. A magyar kukoricatermés majdnem fele elveszhet, lehet, hogy a repcét és az őszi kalászosokat el sem tudják majd vetni. A FAO, az ENSZ élelmiszerügyi és mezőgazdasági szervezete azt jósolja, hogy olyan élelmiszerválság jöhet, ami az öt évvel ezelőttin is túltehet.

Az akkori, 2007-2008-as élelmiszerválság idején a magyarországi gabonaféleségek és a belőlük készült élelmiszerek, illetve alapanyagok árai két év alatt 40-80 százalékkal nőttek.

 

A helyzet most sem sokkal biztatóbb. A kukorica és a búza alacsony termése miatt jelentősen megdrágulhat a hasznonállatok etetése, a drágább takarmány pedig drágább húst jelent. Szakértők szerint a magyar hús ára akár 15-20 százalékkal is emelkedhet. Látható, hogy az elmúlt bő tíz évben a húsféleségek ára eltérő mértékben nőtt, a marháé folyamatos dinamikus emelkedést mutat, míg a sertéshús ára nagy kilengésekkel változott.

 

Magyarországon biztosan nem lesz hiány az alapvető élelmiszerekből, mondják a szakértők, ugyanis a kukorica és liszttermés nagy részét most is exportáljuk. A magyar húsipar viszont nagyon rosszul járhat. Ha a magyar hús sokat drágul, inkább a külföldi importot veszik majd meg helyette.