Miért maradt le Orbán Viktor a Videoton-meccsről?

2012.11.23. 16:01 Módosítva: 2012.11.23. 16:02

Mennyi pénzből gazdálkodjon a következő költségvetési időszakban az Európai Unió? Csütörtök óta ezen csatáznak az uniós kormány- és államfők Brüsszelben, ahol zuhog az eső, és ahol eurószázmilliárdokon megy a harc. Az unió működését finanszírozó, úgynevezett nettó befizetők többsége azt akarja, hogy csökkentsék a költségvetést, azok viszont, akik sok támogatást kapnak agrárcélokra vagy a kohéziós alapból, nem nyúlnának a korábban kialkudott főösszeghez.

Hogy mekkor az eltérés? Elég durva: 1033 milliárd euró az az összeg, ami az eredeti bizottsági tervben szerepelt a hétéves költségvetés egészeként, ennél 6 százalékal, 61 milliárddal kisebb, 972 milliárdos Herman van Rompuy kompromisszumos javaslata, és még ennél is 9 százalékkal, majdnem 86 milliárddal kisebb, 886 milliárdos az az összeg, amit a britek akarnak. Igaz, a hírek szerint most már a többi nettó befizető is faragna büdzsén. Hogy kik is ők?

 

A fenti grafikonon jól látható, hogy euróban számolvan mely országok voltak az unióban a legnagyobb nettó befizetők (vagyis akik pénzéből az EU él), és kik voltak a legnagyobb kedvezményezettek (vagyis akik a befizetésnél több uniós támogatáshoz jutnak). Nem csoda, hogy a németek, hollandok és britek nagyon kurtítanák a költségvetést, és a franciák is csak az agráriumokba érkező bőséges EU-támogatások miatt hagynák érintetlenül. Az is látható, hogy a támogatások csökkentésének Lengyelország biztosan nagy vesztese lenne – de azt is lehet tudni, hogy az új ciklusban, miután a 2007-2014-es időszakra kifejezetten gálánsan kaptunk pénzt, a mostaninál sokkal rosszabb helyzetben lenne hazánk is. Nem csoda, hogy Orbán Viktor a Videoton csütörtöki meccsét nem a helyszínen szurkolta végig, hanem Brüsszelben hadakozott az eurómilliárdokért – egyelőre, az összeurópai tétovázás miatt, nem tudni, milyen eredménnyel.

Már csak azért is, mert mint az ábrán is látható, a 2007-2011-es időszakban Magyarország a második legtöbb támogatáshoz jutott, 2007-től a múlt év végéig 23,056 milliárd euróval több érkezett az országba, mint amennyit befizettünk az uniós kasszába. Az egyenleg minden évben pozitív volt, az egyes években így oszlott meg.

 

És hogy összesen mekkora az Európai Unió költségvetése most? Az elmúlt öt évben ekkora volt. Mint látható, tavaly már több mint 129 milliárd eurót költött az EU. Az elmúlt öt évben összesen 598 milliárd euró volt az unió összes kifizetése. Ez forintban 167 440 milliárdnak, vagyis nagyjából hatévnyi magyar GDP összegének felel meg – derül ki az Európai Bizottság honlapjáról letölthető adatokból.