Csak Bulgária volt gyengébb nálunk

2013.08.14. 13:02 Módosítva: 2013.08.14. 13:36

A KSH közlése szerint 0,1 százalékkal nőtt a magyar GDP a második negyedévben az elsőhöz képest. Ez jóval gyengébb teljesítmény az előző negyedév 0,6 százalékos növekedésénél. Legutóbb májusban láttuk az európai adatokat, akkor azt írtuk, hogy európai dobogós a magyar növekedés, ami elég is volt ahhoz, hogy kikászálódjunk az öt negyedéve húzódó recesszióból.

A KSH-val egy időben az Eurostat is közli 19 EU-tagország negyedéves gazdasági teljesítményét. Az összevetésben jóval rosszabbul állunk, mint legutóbb. A régiós országok növekedése a bolgárokét leszámítva jobb a magyarnál, igaz, a különbségek nem nagyok. Jó hír, hogy az eurózóna 0,3 százalékos növekedéssel kijött a technikainak nevezett recesszióból.

 

Ha a második negyedéves gazdasági növekedést a tavalyi második negyedévhez viszonyítjuk, magyarul az éves növekedést vesszük alapul (ez a hazai módszertanban fontosabb mutató a nyugaton lényegesebb negyedéves összevetésnél), akkor a középmezőnyben vagyunk, és az előző méréshez képest nem nagyon változott a helyzetünk. Az éves - uniós összevetésben is használt kiigazított - 0,2 százalékos növekedésünkkel az európai középmezőnyben vagyunk.