Ezek a chartok Nobel-díjat értek

2013.10.14. 17:46

A most Nobel-díjjal kitüntetett Robert Shiller hírnevét nagyrészt annak köszönheti, hogy kétszer is megjósolta a részvénypiacok összeomlását: a 2000-es dotcombuborék, majd a sokkal súlyosabb, 2008-as ingatlanpiaci zuhanás előtt is megírta nagy vonalakban, mi fog történni. Ráadásul könyvformában is kiadta ezeket, a magyar fordításban "Tőzsdemámor" néven megjelent Irrational Exuberance-ben.

A könyv fő mondanivalóját röviden két grafikonban össze lehet foglalni; szerencsére a Yale professzora van olyan kedves, hogy az adatokat a honlapján letölthető formában is közzétette.

Az első chart azt mutatja, hogy a részvényeket mennyire értékelik a befektetők a vállalatok valós teljesítményéhez képest. A Shiller-féle részvényértékeltségi mutató lényege, hogy az ötszáz legnagyobb amerikai vállalatot magában foglaló S&P 500 amerikai részvényindexet elosztják az utóbbi tíz évben az általuk megtermelt profit átlagával. Ezzel a rövid távú gazdasági ciklusok okozta zajt többé-kevésbé ki lehet szűrni.

 

A részvénypiac hosszú távú átlaga 16 körül van, ha ennél sokkal magasabb az index, akkor nagy a veszélye, hogy buborékról van szó, tehát a befektetők valós teljesítmény nélkül lelkesednek a cégekért. Ebből a grafikonból így könnyen ki lehet szúrni, hogy amikor 2000-ben bőven 40 felett járt a Shiller-féle mutató, nagyon el voltak rugaszkodva a piacok a valóságtól. Össze is omlottak a felkapott tech-cégek.

A másik grafikon az ingatlanpiaci eszközár-buborékról szól. Shiller sokszor hangoztatott meggyőződése volt a kétezres évek közepén, hogy a hibás gondolat az ingatlant hosszú távon jó befektetésnek tartani.

 

Az akkori őrült ingatlanpiaci árrobanás fényében ez akkor nem tűnt olyan okos gondolatnak, végül mégis neki lett igaza. A kétezres évek ingatlanpiaci őrülete utólag nem tűnik annyira megalapozottnak, a fundamentumoktól teljesen elszakadtak az ingatlanárak akkor. Ezt sokan bánhatják, akik akkor vettek lakást vagy házat, az USA-tól Spanyolországon át Magyarországig.

Ez azért is érdekes, mert a Shillerrel idén együtt díjazott Eugene Fama világában elképzelhetetlen lenne, hogy ilyen tömeges irracionalitás előforduljon.