Orbánt elkapta a hév Indiában

2013.10.18. 11:09

Orbán Viktort Indiába aligha kísérte el energetikai tanácsadója, de úgy érezte, rögtönöz néhány gondolatot. Két dolgot állít az MTI beszámolója szerint, mindkettő teljes képtelenség.

  • A következő évtizedben 70 százalékra emeljük az atomenergia arányát az áramellátásban
  • 4-5 év múlva nálunk lesz a legolcsóbb az áram az unióban, ehhez kell a több atomenergia

A helyzet az, hogy az energiastratégia legmerészebb forgatókönyvei sem számolnak 54 százaléknál nagyobb atomenergia-aránnyal a villamosenergia-termelésben a következő húsz évben, a rendszerirányítás szempontjából ez nem is feltétlen lenne szerencsés. A kormány egyébként az atom-szén-zöld tervet szeretné megvalósítani 2030-ra. (Csak bízhatunk abban, hogy Orbán mostani bejelentése inkább tévedés, és nem a kitűzött eddigi célok totális újragondolását jelenti.)

Energiastratégia
Energiastratégia

Négy-öt év múlva egyébként elvi esély sincs arra, hogy a kibővített atomerőművi kapacitás elindul – ezt 2025-re, illetve 2030-ra tervezik –, és még sokan ezekben a dátumokban is kételkednek. Semmilyen jelenleg előrelátható gazdasági esemény nem indukálna egyébként néhány év múlva a régióról messze leváló, rekordalacsony magyar áramárat, ehhez nagyjából újabb 20-30 százalékos csökkenésre lenne szükség.