Harapófogóba került Európa

2013.10.31. 16:48

Négy éve nem volt olyan alacsony az infláció az eurót használó országokban, mint idén októberben. A 0,7 százalékos éves fogyasztói árindex már veszélyesen alacsony szint, egyre távolabb van az Európai Központi Bank 2 százalékos céljától. Ha minden így megy tovább, előbb-utóbb az elképesztően káros deflációval kell szembenézni. Eközben a munkanélküliség változatlanul rekordszinten, 12,2 százalékon állt szeptemberben – derült ki az Eurostat pénteki közleményéből.

 

A két adat összefügg: a rengeteg állástalan európai kevesebb pénzt költ, és emiatt a kiskereskedők nem tudnak árat emelni. Az EKB számára mindenesetre egyetlen következtetés adóhat a fejleményekből: a kamatcsökkentés, igaz, a jelenlegi 0,5 százalékos európai alapkamatot nem lehet már sokáig vágni, és az is kérdés, hogy ennek mekkora reálgazdasági hatása lenne. Az euró mindenesetre nagyot esett a dollárral szemben az adatok közzététele után.

Bonyolítja a helyzetet, hogy mind a munkanélküliségi, mind az inflációs adatban óriásiak az eltérések az országok között. Németországban például a teljes munkaerő 5,2 százalékának nincs állása, ugyanez Spanyolországban 26,6, Görögországban pedig 27,6 százalék.