Sose volt még ilyen alacsony inflációnk

2013.11.12. 09:44
4 hozzászólás

Októberben 0,9 százalékkal emelkedtek az árak éves összevetésben – közölte a KSH. Szeptemberben 1,4 százalék volt a magyar éves infláció, a Portfolio.hu által megkérdezett elemzők konszenzusa szerint most 1,3 százaléknak kellett volna következnie. Havi alapon 0,3 százalékkal estek az árak szeptemberhez képest.

 

Az alacsony infláció okai között vannak hazaiak, bár a rezsicsökkentés második üteme csak november 1-jétől érződik majd az indexben. Mindenesetre a gyenge fogyasztói kereslet és munkaerő-piaci helyzet, valamint a kőolajárak csökkenése miatt a már-már veszélyesen alacsony infláció Európa-szerte általánossá vált ősszel – éppen ezért csökkentett kamatot legutóbbi ülésén az Európai Központi Bank.

Magyarországon sok minden lefelé húzta az árakat (főleg a mezőgazdaság és a közműszámlák, de a dohánytermékek sem drágultak tovább), az utóbbi idők legsokkolóbb grafikonja viszont még meredekebb lett. A KSH-nál csak 0,4 százalékos súlya van a banki szolgáltatásoknak, kérdés, hogy ez jövőre is így lesz, ha ilyen ilyen ütemben drágulnak idén:

 
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft