Emberöltők óta nem volt ilyen rossz

2013.11.20. 07:13

A fellendülést lasssan már nem is lehet fellendülésnek nevezni – vonhatjuk le a következést a fejlett országok gazdasági kutatóintézeteként működő OECD legújabb globális kitekintéséből. A fél évvel ezelőtti jelentéshez képest az idei és a jövő évi jóslatát is fél-fél százalékkal lerontotta a szervezet, a 2013-asat 2,7, a 2014-eset pedig 3,6 százalékra. Összeszedtük a jelentés öt legérdekesebb grafikonját.

A válság előtti csúcsponthoz képest (ez 2008 első negyedéve) még mindig csak három és fél százalékkal emelkedett a világgazdaság teljesítménye. Az utóbbi évtizedekben mindig volt egy nagy recesszió, de a visszaesés mindig kisebb, a talpraállás pedig sokkal gyorsabb volt, mint 2008 után. Egyszóval emberöltők óta nem volt ilyen rossz a világgazdasági helyzet:

 

A nagyobb régiókra bontva így látja az OECD a jövőt. A szervezet optimista Kínával és a világkereskedelemmel kapcsolatban, és úgy gondolja, hogy a szervezet tagjainál, tehát a hagyományos fejlett országoknál sokkal gyorsabban fejlődnek majd az OECD-n kívüliek. Az eurózóna az idei recesszió után csigalassan bővül csak alapesetben, az USA már jobban tartja az iramot, de ott meg a nagy politikai kockázat miatt aggódnak a szervezet elemzői. De a legeslegnagyobb kockázat az, hogy a feltörekvő országok utóbbi években óriási mennyiségű hitelt kihelyező bankrendszerei válságba kerülnek.

 

Az eurózóna belső szerkezeti gondjai csak féloldalasan oldódtak meg az OECD szerint. A következő grafikonból azt lehet látni, hogy a súlyos folyó fizetési mérleg hiánnyal küzdő országok keserves küzdelem árán kiigazítottak, az óriási többlettel bíró Németország viszont nem tett semmit (ugyanerről itt egy rövid elemzés a Bruegel Intézettől). Ráadásul a gyenge gazdasági növekedés miatt már a defláció réme fenyegete az európai valutaövezetet.

 

Magyarország a dobogón van, ha azt nézzük, mekkorát javult a jövő évi GDP növekedésére vonatkozó előrejelzés az OECD fél évvel ezelőtti álláspontjához képest. Magyarországról szólva az elemzők megállapítják, hogy a helyzet javulása miatt a Magyar Nemzeti Banknak vissza kellene lassan fognia magát, és leállnia a kamatvágásokkal.

 

Viszont ha átszámoljuk a régiónk GDP-jét, mintha 2010-ben mindenki százról indulna, akkor látható: Csehország és Magyarország súlyosan leszakadt Lengyelországról és Szlovákiáról, és ez – hacsak csoda nem történik – a következő két évben sem változik meg.