Meglepő, de rengeteg pénzünk van

2013.12.07. 14:53

Magyarországon a meredeken csökkenő infláció miatt az utóbbi egy évben emelkedtek a nettó reálbérek. Ez, illetve a csökkenő alapkamat miatt egyre kisebb banki kamatok alaposan átrendezték a megtakarításainkat.

2012 első negyedévéhez képest idén őszre a befektetési alapokban 900 milliárd forinttal több pénzünk volt. Ez hatalmas, negyven százalék feletti növekedés. Nagyjából ugyanennyivel több pénzünk van az állampapírpiacon is. Persze nem lettünk ennyivel gazdagabbak, egyszerűen csak máshogy takarékoskodunk, mint korábban.

Ha az összes megtakarítást nézzük, akkor jól látszik, hogy a valódi növekedés szerény 7,3 százalék – derült ki a K&H Bank sajtó-háttérbeszélgetésén. Ez nagyjából megfelel az elmúlt egy és háromnegyed év inflációjának. Magyarul a tartalékaink reálértéke megmaradt, de egyáltalán nem gazdagodtunk az inflációnál gyorsabban.

 

Az ábrából kiderül, hogy az összes vagyonunk 28 ezer milliárd forint fölött van. Az összkép még akkor is elég rózsás, ha ezt korrigáljuk az adósságainkkal. Az MNB statisztikái szerint a nettó megtakarításaink ezzel együtt is nagyjából 20 ezer milliárd forintra rúgnak. Ez tízmillió magyarral számolva fejenként 2 000 000 forintos valódi, adósságokon felüli megtakarítást jelent. A gond csak az, hogy Magyarországon nagyjából csak kétmillió ember tud takarékoskodni, így ennek a 20 ezer milliárd forintnak a nagyon nagy része a társadalom nagyjából ötödénél csapódik le.

Ráadásul az ábrából is kiderül, hogy a K&H elemzése a lakosság céges vagyonát is hozzáadta a megtakarításokhoz, azt a pénzt, amit a kft.-kben, bt.-kben parkoltatunk. Ezzel korrigálva a tényleg személyesnek mondható megtakarításaink összege 7 400 milliárd forinttal kisebb, de persze még ez sem kevés. (Az ingatlanvagyonunk természetesen nincs benne a kimutatásban.)