Új betegség tépi Görögországot

2013.12.09. 15:02 Módosítva: 2013.12.09. 17:00

Az nem újdonság, hogy nagy a baj Görögországban, de most egy egészen új gazdasági probléma ütötte fel a fejét. A görög statisztikai hivatal ma közzétette a novemberi inflációs adatokat, amiből kiderült: közel 3 százalékkal voltak olcsóbbak az áruk, mint egy évvel korábban:

 

A deflációval az a legnagyobb baj, hogy teljesen kinyírja a háztartások fogyasztási kedvét, ahogyan a cégek beruházási hajlandóságát is. Ami teljesen logikus, hiszen ki akarna pénzt költeni vagy beruházni, amikor holnap vagy hét múlva többet ér majd a készpénze is? A görög GDP 170 százalékára rúgó adósságállományt sem lesz könnyebb úgy visszafizetni, hogy adóból nominálisan egyre kevesebb folyik be.

A pénzpolitikai problémát az Európai Központi Banknak kellene megoldania, amely azonban nem csak Görögországért felelős. A valutablokk többi részén is egyre alacsonyabb az infláció, de durva deflációtól tényleg csak a görögöknél lehet tartani.

A görög gazdaság közben lassan már evickélne ki a szakadékból, az idei harmadik negyedévben már csak 3 százalékkal esett a teljesítmény. A parlament a múlt héten hagyta jóvá a jövő évi költségvetés tervezetét, amiben – hatévnyi pusztító recesszió és az idei 4 százalékos csökkenés után – magabiztosan 0,9 százalékos GDP-növekedéssel számolnak.