Fuldoklunk a készpénzben

2014.01.14. 16:41

Soha nem volt még annyi készpénz a magyarok zsebeiben, pénztárcáiban és a párnaciháiban, mint tavaly decemberben – derült ki az MNB statisztikáiból.

 

Szakértők szerint egyértelmű, hogy ez a tranzakciós illeték bevezetése, majd emelése miatt van: amióta az összes lakossági pénzügyi műveletet elvonás sújtja, óriási mértékben fordulnak el a banki utalástól.

És mindezt úgy, hogy még nem is lehet élni az ingyenes készpénzfelvétellel; ez várhatóan még egy lökést fog adni a készpénzhasználatnak. Ennek rengeteg hátránya lesz: a banki pénzmozgást sokkal könnyebb követnie a hatóságoknak, a készpénzt viszont szinte lehetetlen.

A havi kétszer, összesen legfeljebb 150 ezer forintban ingyenes készpénzfelvételről egyébként jövő hétfőig, január 20-ig kell nyilatkozni a bankunknál. A legtöbb banknál elég az internetes felületen jelezni, hogy élni kívánunk a lehetőséggel, máshol pedig ki kell tölteni egy formanyomtatványt a bankfiókban.

Február 1-től ingyen juthatunk a pénzünkhöz, de a következő dolgokkal érdemes vigyázni:

  • Ha nem lehet interneten igényelni a lehetőséget, akkor érdemes sietni. Sokan csak most kapnak észbe, ezért sokan lehetnek a bankfiókokban. Aki január 20-ig nem kéri a lehetőséget, az csak március 1-től kaphatja ingyen a pénzét.
  • Ha átlépjük a limitet – tehát hónapon belül kettőnél többször, vagy összesen 150 ezernél többet veszünk fel –, akkor több számlacsomag esetén jóval többet fizetünk, mint korábban.
  • A díjakat itt lehet áttekinteni néhány számlacsomag esetében, de érdemes a sajátunkról külön tájékozódni a bankunk honlapján.
  • Nem érdemes tehát sem túl sok, sem túl kevés készpénzt felvenni.
  • Egy ember csak egy bankszámlához kérheti a lehetőséget.