Így ment el mellettünk mindenki

2014.01.15. 15:24

Közzétette a Világbank új növekedési előrejelzéseit, ami remek lehetőség arra, hogy bemutassuk: hogyan hagyták és hagyják maguk mögött Magyarországot a régió országai. A Világbank következő három évre szóló – utólag gyakran optimistának tűnő – növekedési előrejelzéseit beszámítva így változott a térség országainak változatlan árakon számolt GDP-je, ha 2005-öt vesszük alapul (mi vagyunk a szürke vonal): 

 

A nagyvilágban a helyzet eközben többé-kevésbé változatlan. A Világbank kissé optimistább lett a növekedés kérdésében: a korábbi 3,2 százalék helyett idén már 3,4 százalékos globális bővülést várnak.

A derűlátás oka, hogy a fejlett országok, elsősorban az Egyesült Államok várt növekedési ütemét javították. Brazília, India és Kína viszont a korábban sejtettnél lassabban bővülhet. Ez leginkább annak köszönhető, hogy az amerikai jegybank várhatóan szűkíteni fogja eszközvásárlási programját, ami miatt kevesebb tőke áramlik majd a feltörekvő régiókba – legrosszabb esetben, ha a kamatszintet jelentősebben megugranának, akár komolyabb pénzügyi válság is kitörhet. A világon most Thaiföld és Törökország van a legsérülékenyebb helyzetben.

Ezt jósolják most a nagy világgazdasági gócpontok növekedésére: