Virágzik az offshore cégalapítás

2014.02.06. 12:19

Kicsivel ugyan, de valamivel kevesebb olyan cég van Magyarországon, amelynek offshore országbeli tulajdonosa van – de még mindig nagyon sok, derült ki a Bisnode felméréséből. Érdekes módon még mindig a tavaly pénzügyileg összeomlott, a tőkeáramlást is korlátozó Ciprus a legnépszerűbb. Így változott az utóbbi három évben a három legnépszerűbb offshore célpont:

 

Ez pedig a top 10-es lista; közülük liechtensteini bejegyzésű cégek is ötszáznál több magyar céget birtokolnak:

  1. Ciprus
  2. Seychelles-szigetek
  3. Hollandia
  4. Svájc
  5. Panama
  6. Belize
  7. Luxemburg
  8. Liechtenstein
  9. Marshall-szigetek
  10. Hongkong

Összesen 3,1 százalékkal esett vissza tavaly az offshore tulajdonossal rendelkező cégek száma 2012-höz képest, ciprusi tulajdonosból 7,8 százalékkal van kevesebb. Ebben szerepet játszhatott az is, hogy az EU és az Egyesült Államok nyomásgyakorlásának eredményeként néhány országban szigorítottak a szabályokon.

A közép-amerikai adóparadicsomban, Belize-ben bejegyzett cégek száma viszont nőtt a magyar cégek tulajdonosai között, bár más karib- vagy csatorna-szigeteki célpontokat valamiért alig választanak magyar cégek, hogy üzleti tulajdonukat elrejtsék vagy adót optimalizáljanak (persze üzletemberek a magánvagyonukat ettől függetlenül menekíthetik oda). Belize mellett Hongkongban és a Marshall-szigeteken bejegyezett tulajdonossal rendelkezőkből is több van.

A legtöbb új offshore tulajdonos pedig ezekből az országokból érkezett tavaly Magyarországra:

 

A Bisnode szerint a jövőben is virágozni fog az offshore cégalapítás, mivel a csökkenés nagyon kis mértékű. A törvényi változásokat szigorító országokról más területekre helyeződik a hangsúly, igaz, Magyarországon sokan maradnak a korábban népszerű adóparadicsomoknál. Offshore országból származó tulajdonos esetén különösen érdemes körültekintően eljárni üzletkötés esetén, mivel ezekben az esetekben probléma esetén nehezebb utolérni a tulajdonost, nagyobb az üzletkötési kockázattal.