Ezt vették meg az Ön pénzén

2014.07.24. 13:47

Ki az, aki négy év alatt négyszázmilliárd forintot képes veszteni Magyarországon? Nem más, mint az MKB bank, amit, mint ma kiderült, a mi 17 milliárd forintunkból megvett a kormány:

 

Nem csoda, hogy a bajor pénzügyminiszter úgy minősítette a bank eladását, hogy az igazából

megszabadulás egy régi tehertől. 

(Ami egy elmés szójáték a bajortól, mivel a "Beseitigung einer Altlast" kifejezés rosszindulatóan egy "szennyezőanyag-lerakat felszámolásaként" is értelmezhető.)

Ez a 433 milliárd forint, amit a rosszul kihelyezett ingatlan- és projekthiteleivel varázslatosan megsemmisített az MKB, a bank eszközállományának is egy jelentős része. A bank ugyan a negyedik legnagyobb magyar hitelintézet volt 2012-ben, de az akkori 2308 milliárdos eszözértékének jó 18 százalékát tette ki az utóbbi négy év vesztesége.

 

De ki finanszírozta eddig ezeket a veszteségeket? A bajor állam. Az utóbbi években mérhetetlen mennyiségű pénzt öntettek a nehéz sorsú magyar leánybankjukba, ezzel is bizonyítva éppen annak az ellenkezőjét, amivel Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a bank megvásárlását indokolta (miszerint a külföldi bankok kiszívták volna a pénzt az országból a válság után).

 

Most képzeljük el egy pillanatra, hogy mostantól nem a bajor, hanem a magyar államnak kell majd finanszíroznia ezeket a veszteségeket! Jelenleg 574 milliárd forintnyi hitel van az MKB könyveiben, erre 100 milliárd forint céltartalék van a banknál – tehát legfeljebb 474 milliárd forintnyi lehetséges veszteséggel meg fogjuk úszni a dolgot.