Guruló zsírbüfék és tonna donnák vagyunk

2014.12.26. 15:10

Év végén jött ki az OECD 2014-es egészségügyi felmérése, érdemes átböngészni. Lehet, hogy nem figyelt fel a környezetében ilyesmire, de például nagyon sok amfetamin-származékot vesznek magukhoz a fiataljaink, viszont a drágább kokain alig jut el hozzájuk.

Vagy hogy rengeteg szeszt iszunk, a zöldségeket viszont nem különösebben kedveljük. Esetleg, hogy Észtországban és Lettországban rohamosan terjed a HIV-fertőzés. De valamiben mi vagyunk az abszolút elsők.

Mi vagyunk a legkövérebbek a vizsgált harminc OECD-ország közt. A magyar népesség csaknem harmadában bőven van anyag.

 

Az OECD Testtömeg-index 30-as érték felett számít valaki elhízottnak. Ez mondhatni a normális testalkattól való eltérést nézi, így ha valaki csak nagyon izmos, akkor könnyen túlsúlyosnak számíthat. Arról azonban nincs külön információ, hogy a magyarok bármilyen okból sokkal inkább ki lennének gyúrva más európai országok lakosainál. Annál is inkább, mert különösen a nők vannek elhízva nálunk, náluk több mint 30 százalék számít már elhízottnak.

Mivel csak a 18 éven felüli lakosság számít, így az "életfomaszerűen"  reggeli nélkül iskolába járó gyerekek nem tudják lejjebb húzni az átlagunkat.  Azt is hozzá kell tenni, hogy a mi legutolsó megadott adataink 2009-esek, így elvileg lehetséges, hogy a válság óta kicsit lefogytunk. De nem valószínű, az európai trend a folyamatos hízás 2002-2012 közt.

Elhízottnak lenni nem különösebben jó dolog, az Egyesült Királyságban most meg is ijedtek a második helyüktől.  Rengeteg betegség kockázatát lehet csökkenteni nem elhízott testalkattal, például ha egy kövér ember leadja a súlyának 5-7 százalékát, a cukorbetegség kockázata már 60 százalékkal csökken. Ezért az angolok most felméretik a háziorvosokkal az elhízó pácienseiket, és az adatok ismeretében országos programot terveznek indítani az elhízás ellen, írja a Telegraph.