Rém rosszul keresnek a magyar tanárok

2015.02.05. 11:09

Attól függetlenül, hogy jön-e a kilencosztályos általános iskola vagy sem, a magyar tanárok rettentően rosszul keresnek. Bár a nemrég bevezetett pedagógus-életpályamodell célja, hogy hosszabb távon vonzóbbá tegye a szakmát, a rendszer bevezetése döcögősre sikerült, még olyanok is voltak, akik rosszabbul jártak vele, és hosszabb távú hatásai csak később lesznek érzékelhetőek.

Az oktatás ráadásul nagyon komoly hatással van egy ország hosszabb távú gazdasági teljesítményére, így valójában elég nagy luxus megengedni azt, hogy a tehetségesebb fiatalokat a jobban fizető piaci állások szipkázzák el a sokszor gyengén működő, centralizált és rosszul fizető állami oktatási rendszerből.

Ezért ha össze akarjuk hasonlítani a magyar tanárok fizetését a többi visegrádi ország kereseti mutatóival, a legjobb, ha először azt nézzük meg, hogy mekkora versennyel néznek szembe az iskolák a munkaerőpiacon, amikor tanárt akarnak felvenni egy megüresedett helyre.

 

Bár a már említett életpályamodell változtathat a dolgokon, az OECD legfrissebb, 2012-es adataiból (amiket ebben a tanulmányban találtam) az látszik, hogy a cseh tanári fizetések nagyjából hasonló mértékben gyengék, míg Szlovákiában még ennél is kevésbé éri meg tanárnak menni diplomásként. Lengyelország viszont bőven lenyomja a visegrádi mezőnyt ebből a szempontból.

Lengyelország viszont azért még így is elmarad például a mezőnyből kiemelkedő Dél-Koreától, ahol az általános iskolai tanárok például 32 százalékkal, a gimnáziumi tanárok pedig 36 százalékkal keresnek többet a diplomás átlagnál. Mindez azért is fontos persze, mert ahogy arról a Defacto is írt, Orbán Viktor követendő példaként tekint a gyorsan növekvő ázsiai gazdaságokra, de az oktatásban elég messze vagyunk attól az irányvonaltól, amit ott valósítottak meg.

Persze ha önmagukban nézzük a fizetéseket, akkor sem állunk túl jól. Az általános iskolai kezdő tanárok átlagfizetésében csak Szlovákiát előzzük hajszállal, bár ez az előny a tapasztaltabb tanárok fizetésében már sokkal nagyobb. Viszont a lengyel és cseh fizetések még ezzel együtt is rávernek a magyar tanárok átlagbérére.

 

Nagyjából ugyanez a helyzet a gimnázium tanárok fizetésével is, azzal a különbséggel, hogy a lengyelek arányaiban sokkal jobb pénzt fizetnek a tapasztalt gimnáziumi tanáraiknak, mint az ugyanilyen általános iskolai tanároknak.