Messze vagyunk a nyugati áraktól

2015.02.18. 18:08

Az ír statisztikai hivatalnak kedden jelent meg egy átfogó összehasonlítása az EU-tagállamok gazdasági és szociális statisztikáiról. A jelentés alapvetően Írországot hasonlítja össze más tagállamokkal, és az Irish Times cikke például azt emeli ki belőle, hogy Írországban a negyedik legnagyobb a háztartások végső fogyasztási kiadásainak árszínvonala az Európai Unióban. Az adatok azonban magyar szemmel is érdekesek, hiszen a grafikonon az látszik, hogy Magyarország pont az egyik legolcsóbb tagállam az unióban Bulgária, Románia és Lengyelország mögött.

 

A jelentésből egyébként az is kiderül, hogy 2009-hez képest Magyarország még relatíve olcsóbb is lett, hiszen akkor a magyar árszínvonal még az átlagos uniós árszínvonal 63,2 százalékán állt. A legdrágább ország Dánia volt 2013-ban, átlagosan csaknem 40 százalékkal voltak drágábbak ott a termékek és szolgáltatások, mint az uniós átlag, amihez egyébként a legközelebb Németország állt 102,3 százalékkal. A legolcsóbb ország Bulgária volt, ahol átlagban feleannyiba kerülnek a dolgok, mint az uniós átlag.

Hogy jön ez ki?

A KSH jelentése azt írja az Eurostat módszertanáról (18. oldal), hogy az uniós statisztikai hivatal egy adott termékcsoport árait hasonlítja össze különféle tagállamokban, ehhez azonban még hozzáveszik az adott ország nemzeti valutájának euróhoz képesti árfolyamát is.