Orbán tényleg csodát tett

2015.02.20. 12:39

Nemcsak az EU tagállamainál, hanem a fejlett gazdaságokat tömörítő OECD országainak többségénél is gyorsabban nőtt a magyar gazdaság tavaly, az év utolsó három hónapjában. 

 

Szóval lehet tapsolni és pezsgőt durrogtatni, ahogy mi is tettük a címben, viszont azt is érdemes azért figyelembe venni, hogy a kiemelkedő adathoz egy csomó egyszeri hatás járult hozzá, az elemzők  szerint középtávon már inkább lassulásra rendezkedhetünk be, és az EU szerint is visszalassuló trendben vagyunk. 

Ezek voltak az egyszeri hatások, amikre hosszabb távon nem feltétlenül számíthatunk:

  • A 2007–2013-as uniós támogatásaink tényleges pénzköltéseit iszonyatosan felpörgettük tavaly, mivel késésben voltunk.
  • Jó idő volt, a mezőgazdaság még a tavaly előttinél is jobb évet zárt
  • Nagyon vették a nálunk gyártott autókat a világban, a csúcsra járatott autógyárak felhúzták az ipart.
  • Még megy az MNB pocsék hatékonyságú, de őrületesen sok pénzt kínáló olcsóhitel-programja

Előzünk

A fejlett gazdaságokat tömörítő OECD átlagos növekedése 2014. utolsó negyedévében 0,5 százalékra csökkent a harmadik negyedévi 0,6 százalékról. Magyarország ehhez képest 0,9 százalékot nőtt, míg éves szinten 3,3 százalékkal az 1,8 százalékos OECD-átlagot is lenyomja.

Magyarország előző negyedéves növekedési adata 2014. harmadik negyedévéhez és 2013. negyedik negyedévéhez képest is beelőzi a mezőny nagy részét, köztük az OECD hét legnagyobb gazdaságát is (Kanadát, Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat is).