Szegények vagyunk, mint a templom egere

2015.06.19. 09:42
25 hozzászólás

Megjelent az Eurostat adatsora, amiből kiderül, hogy mennyit is ér az egy főre jutó magyar GDP az EU átlagához képest. Hát, ebben azért nem állunk túl jól. 

Az Eurostat a könnyebb összehasonlításhoz az egy főre jutó GDP-ket vásárlóerő-paritáson is közli, vagyis az összehasonlíthatóság kedvéért korrigálja a nyers adatokat az adott országokban lévő árszínvonallal, hogy megmutassa, az adott nemzeti jövedelem egy emberre lebontva mennyit is ér, és hogy abból mennyi árut és terméket lehet vásárolni a többi országhoz viszonyítva.

Az alábbi chart azt mutatja, hogy az EU átlagához képest mekkora az így korrigált egy főre eső GDP. A 100 százalék az EU átlaga. 

 

Az egy főre jutó magyar GDP az árszintekkel korrigálva tavaly az EU-átlagnál 32 százalékkal kevesebbet ért, ezzel hátulról az ötödikek vagyunk a 28 tagállamból. A legrosszabb a bolgároknak, a legjobb pedig a luxemburgiaknak.

A 2004-ben velünk együtt csatlakozott országok közül Málta és Ciprus egy főre eső GDP-je a legnagyobb, ami 15 százalékkal kevesebb az uniós átlagnál, míg a kelet-európaiak közül Csehország és Szlovénia vezet, 17 százalékkal az átlag alatt. Ezzel egyébként ők már megelőzték a régebbi EU-tag Portugáliát és Görögországot is.