Görögország a csődcsúcstartó, de nincs egyedül az élen

2015.07.02. 16:15 Módosítva: 2015.07.02. 16:19

Hogy Görögország most éppen csődben van, vagy sem, az vita és megfogalmazás kérdése (amúgy egy kicsit abban van), de ha abban is van, ez sajnos messze nem az első lenne az ország történetében. De nem csak a görögök tudják legalább nagyszüleik vagy dédszüleik elmondásából, hogy milyen az, amikor becsődöl egy állam. A Merrill Lynch bank elemzőjének grafikonjából látszik, hogy olyan országok is voltak már nagyon lenn az elmúlt 200 évben, amelyeknek a vezetői most hevesen szidják a görög kormányt. Meg persze sokan mások is. 

Michael Hartnett, a bank elemzője azt szedte össze egy grafikonon, hogy melyik volt az a 19 állam, amelyik a legtöbbször került csődbe és a legtöbb időt töltötte fizetésképtelenként 1800 óta, vagy ha az után váltak független országgá, akkor az után. A sárga vonal azt jelzi, hogy ennek az időnek mekkora részében volt csődben az állam, a kék pedig azt, hogy összesen hányszor omlottak össze az ország pénzügyei

gorog.png

Az első kategóriában Görögország vezet, ami a függetlenségének 196 évéből 90-ben, vagyis majdnem az időszak felében fizetésképtelen volt. Nem sokkal lemaradva jön Mexikó 44, Oroszország 39 és Lengyelország 37 százalékkal. A legkevesebb időt pedig Olaszország és Franciaország volt becsődölve, 3 és 4,5 százalékot.

A másik kategóriában, a csődök számában Brazília és Chile a csúcstartó 10-10 államcsőddel, de nincs sokkal lemaradva Mexikó, Törökország és Ausztria.

Az elemzés szerint amúgy 2015-ben Görögország mellett Venezuelát, Nigériát, Ukrajnát, Oroszországot és Brazíliát fenyegeti államcsőd.