Sok a csóró térség

2015.08.19. 16:28 Módosítva: 2015.08.19. 16:29

Az ingatlanok átlagos árait vizsgálta kistérségenként az Otthontérkép. A normálistól eltérő eloszlásból jól látszik, hogy igen sok olyan kistérség van az országban, ahol elég olcsón szabadulnának az ingatlanoktól. Azaz valamilyen szinten arra is ad egy erős jelzést, hogy mennyi gazdag és szegény térség van.

Az árak nem hirdetésekből vannak, hanem ténylegesen megvalósult adásvételekből. Az Otthontérkép ingatlanár térképén lehet még nézegetni mostani értékesítési árakat, ha valakit részletesebben érdekel a téma.

Magyarország 175 kistérsége közül a legtöbben, szám szerint 48 kistérségben 60-80 ezer forintért értékesítették az ingatlanok négyzetméterét. Ennek a budapesti 230 ezer forintos átlagár több mint háromszorosa. A legolcsóbb magyarországi kistérség a Bodrogközi, egy átlagos budapesti garázs áráért arrafelé szinte kétszintes családi házat vehetünk. 

Egyébként talán kevesebben tudták, de például a fiatalabb szomszédok is megnövelik egy lakás árát. Egészen pontosan a fiatal középkorúak aránya összefügg az árral. 

Azonban ez nem feltétlenül oksági hatás. A fiatal felnőttek azért is mehetnek a jobb helyekre, mert ott egyébként is fejlettebb jobb munkalehetőségekkel bíró a térség, mennyire vonzó a fiatalok számára. 

A fiatal középkorúak egyébként a legrugalmasabbak ma Magyarországon, ebben a korcsoportban figyelhető meg a legnagyobb hajlandóság a költözésre, amit bizonyít, hogy abban a kistérségben pozitív a ki- és bevándorlás egyenlege, ahol a legmagasabb a 21-41 éves korcsoport aránya. Ha a legjobb magyarországi kistérségeket keresi, nézze meg ezt a szempontot is az interaktív térképen.

De azt is meg lehet nézni, hogy honnan menekülnek leginkább az emberek. Ezek szerint Tolnában, Békésben, Nógrádban vagy Borsodban átlagosan kevésbé jó hely lakni, mint Pest megyében, Budapesten vagy nem mért külföldi térségekben (kattintson bátran a térkép akiválására) .

  • Hírek
  • Hírek