Kiderült, hol a legjobb meghalni a világon

2015.10.15. 06:46

Kijött az Economist Intelligence Unit idei Quality of Death indexe, amely azt méri különböző szempontok alapján, hogy egy adott országban mennyire fejlett a haldokló emberek ellátása. Az Egyesült Királyság végzett az első helyen, 100 pontból 93,9-et szerezve. Az indexet 2010-ben készítették el először, ekkor is a britek nyertek a vizsgált 80 ország közül. 

A végeredmény több különböző szempont vizsgálata alapján jön ki. A nemzeti szabályozásokon kívül nézik azt is, hogy a súlyos betegek tüneteinek enyhítését szolgáló, az életminőségét javító, úgynevezett palliatív gondozás hogyan ágyazódik be az egészségügyi rendszerbe, mennyire elterjedt a hospice-mozgalom, milyen a környezet, stb.

Grafika: The Economist

A végeredmény tisztán mutatja, milyen sokat számít egy ország anyagi helyzete a helyezés szempontjából. A legjobban teljesítő országok mind a gazdag országok közül kerülnek ki – bónuszként a top 3-ba csak a brit korona alá tartozó államok fértek be: a második és a harmadik helyet Ausztrália és Új-Zéland foglalja el. A lista tetejére jómódú európai és ázsiai országok fértek fel, a fejlődő országok még mindig híján vannak a haldokló embereknek biztosítandó alapvető ellátásoknak.

Néhányan közülük azért jelentőset léptek előre az elmúlt években, az Economist kiemeli Panamát, Mongóliát és Ugandát. Ezekben az országokban szemmel látható javulás látszik több ponton is. A szív- és érrendszeri megbetegedésektől egyre inkább sújtott Kína az egyik legveszélyeztetettebb ország, amelynek a következőkben jó lesz odafigyelnie a halálhoz kötődő rendszereinek fejlesztésére. 

Magyarország csúnyán le van maradva ebből a szempontból, a 41. helyen végzett – csak Oroszország, Ukrajna, Románia, Bulgária, Görögország és Szlovákia van mögötte a kontinensről. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport