Öntik ránk az embereket a fapadosok

2015.10.20. 07:11

A Malév csődjével nyertek igazán nagy teret Magyarországon a fapados járatok, és azóta is elég durva ütemben hordják hozzánk az utasokat. És persze a belföldieket is kifelé.  A KSH szerint tavasszal még 11 százalékkal több utas fordult meg Ferihegyen (=Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér), mint tavaly. 

Fotó: KSH

A bővülést jelentősebb részben a fapadosok hozták, de növekedett a hagyományos légitársaságok utasszáma és járatkihasználtsága is. Egyébként nagyjából a forgalom felét hozzák a hagyományos cégek, a kihasználtságuk pedig átlagosan 80-ról 81 százalékra ment fel. A fapadosok kihasználtsága 86-ról 88 százalékra ugrott az idei második negyedévben, miközben a járatszámok is nőttek. A legnagyobb forgalmú légitársaságok sorrendben a Wizz Air, a Ryanair, a Lufthansa, a Norwegian Air Shuttle, a Germanwings és az azóta egyre nagyobb bajban lévő Air France voltak.

A hozzánk érkező utasok nemzetiségi megoszlását is lehet tudni. De az talán kisebb meglepetés, hogy eddig idén is főleg németek és angolok jöttek.