Pár éven belül alig lesznek már postások

D  VG20120229062
2015.10.21. 07:18

Érdekes becslést hozott le a World Economic Forum: az amerikai Careercast számításai szerint a 2021-ig a postai állások több mint negyede megszűnhet. Viszont a gázóra-leolvasók, a mezőgazdasági munkások, az újságírók, az ékszerészek, a favágók, a légiutas-kísérők, a biztosítási kockázatelemzők, az esztergályosok és a szabók sem örülhetnek, hiszen a foglalkozásuk ott van a Careercast eltűnő szakmákat tartalmazó listáján.

A grafikonon az látszik, hogy a szervezet előrejelzése szerint hány százalékkal fog csökkenni az USA-ban az adott munkát végzők száma 2022-ig 2012-höz képest. Mivel az USA gazdasága eléggé más, mint a magyar, az előrejelzést nem érdemes készpénznek venni, ugyanakkor sok esetben – ha nem is olyan gyorsan, mint az USA-ban – a technológiai fejlődés nálunk is eltüntethet egy csomó foglalkozást.

 

És hogy miért pont ezek a foglalkozások? A Careercast azt nézte meg, hogy 2012 előtt milyen sebességgel csökkentek az állások az adott szakmában, így jött ki a becslés. A legtöbb esetben arról van szó, hogy a gépek és a technológia fejlődése miatt az adott munka elvégzéséhez kevesebb ember is elég (pl. mezőgazdasági munka, ahol egyre inkább csak a gépek üzemeltetésére van szükség), vagy arról, hogy technológia egész iparágakat számol fel (pl. postásra azért nincs szükség, mert az emberek egyre inkább emailt küldenek levél helyett).