Egyre kevesebbet költünk oktatásra

2015.11.27. 07:03
10 hozzászólás

Magyarország a legtöbb OECD-országnál kevesebbet költ az oktatásra, és a kiadások a 2012 előtti években csökkentek. Az oktatási intézmények egy tanulóra jutó éves kiadása Magyarországon az általános iskolától a felsőfokú oktatásig terjedően az egyik legalacsonyabb az OECD-országok viszonylatában: 5564 dollárt költünk egy diákra, míg az OECD-átlag 10 220 dollár. Ez derül ki az OECD oktatásügyi kiadványának, az Education at a Glance: OECD Indicatorsnek az idei kiadásából

forrás: Education at a Glance 2015: OECD Indicators
forrás: Education at a Glance 2015: OECD Indicators

Magyarországon 2008 és 2010 között reálértéken csökkentek az oktatási intézményekre fordított állami kiadások (az általános iskolától a felsőfokú oktatásig terjedően), rajtunk kívül még öt ilyen OECD-ország volt a 34-ből. A 11 százalékos magyarországi csökkenés az egyik legmagasabb mértékű volt; ezzel a kiadások a GDP százalékában is ténylegesen csökkentek. Magyarországon 2010 és 2012 között további 13 százalékkal csökkentek a kiadások. Ez így összesen csaknem 25 százalékos csökkenést jelent.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?