Óriási esélye van a Saul fiának az Oscarra

2016.01.12. 07:05 Módosítva: 2016.01.12. 07:06

A Saul fia történelmet írt vasárnap éjjel, amikor első magyar filmként Aranyglóbuszt nyert. Nemes Jeles László rendezése a legjobb külföldi film kategóriában vitte el a díjat, amely a hamarosan esedékes Akadémiai-díjátadón (más néven Oscar-gálán) is átadásra kerül. Milyen esélyekkel indul Saul fia az Oscarért a statisztikák alapján, és mekkora az átfedés a két verseny díjazottjai között? 

A Golden Globe-ot gyakran az Oscar-díj előszobájaként emlegetik, mivel rengeteg filmnél elfordul, hogy mindkettőn megnyeri ugyanazt a kategóriát. A két verseny között vannak különbségek, például az Aranyglóbuszon a tévés produkciókat, sorozatokat is értékelik, és a pontozást a Hollywood Foreign Press Associaton (Hollywoodban elő, de külföldi médiumoknak dolgozó újságírók szervezete) 90 tagja végzi szemben az Oscar mintegy 6000, hollywoodi filmipari szakemberből álló zsűrijével.

Ezen felül az Aranyglóbusznál külön díjazzák a filmeket és a színészeket is a vígjáték/musical illetve a dráma kategóriákban, míg az Oscaron simán csak legjobb film, a színészeknél pedig egyszerű nemek szerinti bontás van. Az Oscaron ugyanakkor még ezzel együtt is többféle kategóriában osztanak ki szobrocskát. Épp ezért teljesen precíz összehasonlítást nem lehet tenni, de öt jelentősebb díjnál megnéztük az egyezéseket a két verseny közt az elmúlt 10 évben. A gyűjtésbe a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb férfi és női főszereplő illetve a legjobb külföldi film került be. 

Az utóbbi évek statisztikája alapján a Golden Globe-on díjazottak nagyjából 60 százaléka nyer Oscart is, de nem minden kategóriában ugyanannyira valószínű, hogy egy filmet mindkét versenyen díjaznak. A Saul fia az idegen nyelvű filmek között lett a legjobb a Golden Globe-on, de éppen ez az egyik olyan díj, aminek eredménye a vizsgált időszakban a legtöbbször eltért a két verseny között, csak 40 százalékos az egyezés. 

 

A legnagyobb egyezés a nyertes férfi és a női főszereplők közt van, talán azért is, mert ezeknél a Golden Globe-on 2-2 színészt is díjaznak évente, így duplaannyi esély van rá, hogy az ottani nyertesek közül valamelyik az Oscart is hazaviszi. A Saul fiát az USA-ban is forgalmazták, így a legjobb külföldi filmen kívül más kategóriákban is jelölhetik. Ilyen például a legjobb férfi főszereplő, viszont a statisztika alapján ezt kis valószínűséggel nyerheti meg, mivel éppen a legjobb főszereplő kategóriákban van a legnagyobb összhang a két zsűri véleménye között: az utóbbi években 90 százalékos volt az egyezés. A Golden Globe-on idén a legjobb férfi színész Matt Damon lett a Mentőexpedícióban nyújtott alakításáért. Rajta kívül nagy esélyesként szóba jöhet Visszatérő főszerepének eljátszásáért Leonardo DiCaprio is, akinek Oscarja már régóta várat magára, így a Sault alakító Röhrig Gézának itt talán kevesebb az esélye. 

A magyar film a legjobb rendezésnél is szóba jöhet jelöltként az Akadémiánál, itt már hagyományosan kisebb - bár még így is 40 százalékos - az egyezés a Golden Globe és az Oscar-díjak között. A glóbuszt itt a Visszatérőt rendező, egyébként a Birdmanért már Oscar-díjas Alejandro Gonzalez Inárritu kapta, de a statisztika alapján ettől még bőven esélyesek lehetnek más rendezők, köztük a Nemes Jeles László is. 

A két zsűri véleményének összhangját nézve az utóbbi 10 évben úgy tűnik, nagyjából 60 százalékos az egyezés az összes most kiválasztott kategóriát (legjobb film, legjobb rendező, legjobb férfi és női főszereplő, legjobb külföldi film) összegyúrva. 2010 és 2014 között meredeken emelkedni látszott a trend, 2014-ben már száz százalékban megegyeztek a két versenyen díjazottak. Tavaly viszont megtört a sorozat, és a hasonlóság visszazuhant a legalacsonyabb, 40 százalékos szintre, így ennek alapján nehéz lenne megmondani, mire számíthatunk. 

 

Az Oscar-jelöléseket még a héten, január 14-én hozzák nyilvánosságra. A Saul fia a fentieken kívül a legjobb operatőr és hangmérnök kategória esélyesei közé is becsúszhat, szóval van miért izgulni a magyar filmvilágnak.