Csokkal építkeznék. De mennyibe kerül a telek?

2016.01.19. 06:55

Azt már sokszor leírtuk, hogy a csok-program miatt nagyon felbolydul majd a magyar építőipar, hiszen azokhoz, akik bevállalnak három gyereket, a kormány hozzávág 20 millió forintot új lakásra vagy házra. Aki ezt a lehetőséget arra akarja felhasználni, hogy felhúzzon egy saját családi házat valahol a külvárosban, annak viszont kell egy kis beugró ahhoz, hogy elkezdhessen építkezni az állam pénzén:

kell vennie egy telket a saját pénzén vagy a bankén.

De mennyire kell belenyúlni a zsebünkbe, hogy legyen egy telkünk, amire építhetünk? Ezt mutatjuk meg két grafikonon.

Az FHB legfrissebb telekáradatai alapján azokat a telkeket hasonlítottunk össze, amikre családi vagy ikerházat lehet építeni, illetve néhány esetben az olyan területek átlagos árait, amik tipikusan kertes házas területek. Az adatok átlagos árakat mutatnak, de két kategóriára bontva, az olcsóbb és a drágább telkek átlagaira. Ennél persze lehet olcsóbb és biztos, hogy van drágább telek minden kerületben vagy városban.

Nem túl nagy meglepetés, hogy legdrágábban Budapest XII. kerületében, legolcsóbban pedig Miskolcon lehet egy négyzetméternyi telket vásárolni. A Hegyvidéken az átlagos telekár felső határa úgy 180 ezer forint körül van, míg Miskolcon akár négyzetméterenként 8000 forintért is lehet telket vásárolni. A két véglet között gyakorlatilag több mint 170 ezer forintnyi különbség lehet. 

A vidéki városok közül Sopronban a legdrágábbak a telkek, itt a jobb területeken 35 000 forintot kell fizetni egy négyzetméterért, topkategóriás telket pedig Szegeden és Miskolcon lehet venni, ahol 15 000 forint a felső kategóriás átlag.

 

Budapesten nagyobb a szórás, de ez főleg a pár budai hegyvidéki kerület miatt van, ahol bőven 100 ezer forint fölött is lehet családi háznak való telket kapni. De ha a II., III. és XII. kerületet kivesszük, akkor a vidéki városokhoz hasonlóan alakul a családi vagy ikerházra váró telkek ára.

 

A felsőbb kategóriás telkek átlaga 35-25 ezer forint körül mozog, az alsó határ pedig 15-8 ezer forint között változik. Budapesten is lehet annyiért építési telket venni, mint Miskolcon, de ahhoz a XVII. kerületbe, vagyis Rákosmentére kell menni. 

És hogy mi van a Balatonnal és környékével? Nos, az FHB ingatlanosai szerint ott nem sokan fognak csokkal házat építeni, mert elfogytak az eladó telkek.