A hűtlen kezelés népszerűbb, mint a korrupció

2016.02.25. 17:31

Magyarországon a hűtlen kezelés a leggyakrabban előforduló gazdasági bűncselekmény, a korrupció és vesztegetés csak a második a sorban - ez derült ki a PwC tanácsadócég legfrissebb felméréséből.  A tanácsadó cég által megkérdezett cégek 46 százaléka válaszolta azt, hogy előfordult hűtlen kezelés a vállalatnál az elmúlt 2 évben. Korrupcióról vagy vesztegetésről a cégek 38, adócsalásról 21 százalékuk számolt be.

 

Magyarország nagyjából követi a globális trendeket, az egész világon a hűtlen kezelés fordul elő a leggyakrabban. Sőt, nálunk valamivel jobb is a helyzet, mint világszinten, vagy a régióban, az egész világon ugyanis a cégek 63, Közép-Kelet-Európában pedig 64 százalékánál fordult elő ez a bűncselekmény. A jó hír az, hogy ez a legkönnyebben felderíthető gazdasági bűncselekmény is. 

Verjük viszont a térséget korrupcióban,

a közép-kelet-európai cégeknek ugyanis csak a cégek 24 százaléka számolt be ilyesmiről. Ez persze azt is jelentheti, hogy a magyar vállalatvezetők csak őszintébbek, mint a régiós kollégáik, de mást is jelenthet. A térség fehérgalléros bűnözői haladnak a korral, ugyanis Európának ezen a részén a második legnagyobb gondot a számítógépes bűnözés jelenti.

A PwC felméréséből az is kiderül, hogy az egy évvel korábbihoz képest

1 százalékkal visszaesett Magyarországon a gazdasági bűnözés,

az elmúlt hét évet nézve pedig 5 százalékkal kevesebb volt az ilyen bűncselekmény. A  tanácsadó cég szerint viszont a számok valójában arra az aggasztó tendenciára hívják fel a figyelmet, hogy a gazdasági bűnözés jelentős változáson megy át, amellyel a felderítési és ellenőrzési programok nem képesek lépést tartani.