Tényleg, városban vagy vidéken jobb az élet?

2016.04.13. 07:17

Az Eurostat adatai nyomán a Quartz nézte meg, hol boldogabbak a városban, és hol a vidéken élő európaiak. A térkép tehát csak az országon belüli különbségeket mutatja, az nem látszik rajta, hogy a bolgárok vagy a magyarok boldogtalanabbak a svájciaknál, akár városban, akár vidéken élnek. Az embereket arról kérdezték, mennyire elégedettek az életükkel.

A legnagyobb különbséget a lakóhely szerinti bontásban Bulgária mellett Szerbiában és Horvátországban találták. A vidéki élet összességében úgy tűnik, a jómódú országokban hoz több örömöt, ezen belül is a legnagyobb különbséggel az Egyesült Királyságban verte le a rusztikus béke a nagyvárosi nyüzsgést.

„A vallás, az időjárás és a munkanélküliség után a boldogság is kettévágja Európát” – írja a térképről a Quartz.

A Boldogság Nemzetközi Napján nyilvánosságra hozott statisztikákból kiderült még, hogy a morózus magyaroknál csak a borúlátó bolgárok boldogtalanabbak az egész EU-ban. A 10-es skálán a bolgároknál az átlagos érték 4,8 volt, őket követték a magyarok 6,2-vel. Közép-Európában a magyarok 6,2-vel, a csehek 6,9-cel, a szlovákok 7-tel, a lengyelek 7,2-vel szerepeltek, nálunk a legboldogabbak a 16-24 évesek (7,1), a legboldogtalanabbak 5,6-tal a 75 év felettiek. További részletek és még listák korábbi cikkünkben.