Hová lett a pénzünk?

21 hozzászólás

Miután a Kúria kimondta, hogy a közpénz közpénz marad azután is, hogy Matolcsyék azt lepasszolják az általuk vezetett alapítványoknak, és az Alkotmánybíróság sem engedte át a titkolózást lehetővé tevő törvényt, nem lehetett tovább halogatni: a Pallas Athénéról elnevezett hat alapítvány pénteken közzétette, hogy az utóbbi években kivel, mikor mennyi pénzről szerződött.

Magukat a szerződéseket ugyan egyelőre nem tették fel a honlapjaikra, az összefoglaló táblázatokból így is kiolvasható egy sor elég furcsa tétel. Százmilliók mentek drága, szűkkörű klubestekre, busásan megtámogatott tanulmányutak, több nyelven kiadott könyvek, rokonoknak juttatott milliók is előjöttek már az utóbbi napokban.

A 260 milliárdból létrehozott alapítványok azonban a legtöbb pénzt valójában nem támogatásokra költötték: a pénz zöme értékpapírokba, államkötvényekbe ment, arról azonban, hogy ezeket hol helyezték el, nem minden alapítvány számolt be. A második legtöbb pénzt pedig ingatlanokra költötték. Azok megvásárlására, átalakítására, felújítására, belső tervekre, műszaki ellenőrzésre, kivitelezésre.

Korábban már többféle bontásban mutattunk összesítéseket az elköltött és most bevallott milliárdokról, most egy olyan ábrát készítettünk, ahol a legnagyobb összegekre szerződő felek láthatóak. Mivel a közzétett adatok helyenként hiányosak, pontatlanok, az összesítés sem lehet hibátlan, például, ahogy említettük, azt, hogy az értékpapírokra kikkel szerződtek, nem minden alapítvány adta meg. Azt azonban jól mutatja, hogy hogy oszlanak meg a költések az alapján, amit az alapítványok magukról közöltek.