Egyre csak olcsóbbak lesznek a dolgok Európában

2016.05.18. 14:58

Nemhogy nincs infláció az Európai Unióban, de a legtöbb tagállamban egyre csak csökkennek a fogyasztói árak. Az Eurostat legfrissebb statisztikái szerint az EU-ban átlagosan éves szinten -0.2 százalékos az infláció, de van olyan ország, például Románia,  Bulgária vagy Ciprus, ahol 2 százalékkal csökkennek a fogyasztói árak. Magyarországon éppen, hogy van infláció, 0,3 százalékos. 

 

Az árakat leginkább az olcsó üzemanyag és energia húzzák le, míg a bérleti díjak, az éttermi szolgáltatások és hasonlók árai emelkedtek kicsit. 

A negatív infláció nagyon bosszanthatja az Európai Központi Bankot és a tagállamok jegybankárait, akik egy ideje már próbálják följebb tornászni az inflációt, mint látszik, sikertelenül. Azt ugyanis mindenki szeretné elkerülni, hogy deflációs csapdába keveredjen Európa, mint Japán a 90-es években. Az árak csökkenésével az a baj, hogy elvileg ha mindenki arra számít, hogy holnap olcsóbbak lesznek a dolgok, mint ma, holnap után pedig még olcsóbban, mint holnap, akkor az emberek nem vásárolnak vagy fektetnek be, ami miatt stagnálni kezd a gazdaság.