Sötét, borús jövő előtt állunk

2016.06.09. 13:44

Lassan 10 éve reménytelenül gyenge állapotban van a világgazdaság. A gazdasági növekedés lassú, infláció nincs, vagy nagyon alacsony, az állam és a magánszféra összesített eladósodottsága pedig korábban soha sem látott szinteken van – mondta Forián-Szabó Gergely a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója egy mai sajtóbeszélgetésen. A beszélgetésen előkerült néhány érdekes ábra is, ezek közül az elsőn az látszik, hogy miközben az összesített globális növekedés 2010 óta évre évre gyengébb, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) rendre optimista előrejelzésekkel rukkol elő, amikről aztán kiderül, hogy nem sok közük volt a valósághoz (a színes vonalak jelzik a jósolt GDP-növekedést, a fekete pedig a valódit).

forrás: IMF
forrás: IMF

A legutóbbi nagyobb lélegzetvételű IMF-anyagban egyébként több lehetséges szcenáriót is megvizsgált a nemzetközi szervezet: az ábrán a kék vonal azt az eshetőséget mutatja, amit a közgazdászok szekuláris stagnálásnak neveznek. Ez azt jelenti, hogy a beruházások szintje alacsonyabb marad az optimálisnál, ami miatt megáll a növekedés. Ennek hosszabb távon nagyobb munkanélküliség lesz a következménye.

forrás: IMF World Economic Outlook
forrás: IMF World Economic Outlook

Az IMF ugyanakkor úgy gondolja, hogy a kormányok kétféleképpen is segíthetnek az amúgy vergődő gazdaságnak: az egyik megoldás, hogy a gazdagabb országok és a nagyobb feltörekvő piacok közül pár állami költekezésbe kezd, amitől összeszedheti magát a GDP-növekedés (ez a piros vonal). A másik megoldás pedig, hogy a költségvetési költés mellé még olyan munkaerő-piaci és más szerkezeti reformokat csinálnak meg, amitől még az előző esetnél is jobban megnőhet a növekedés (ezt mutatja a sárga vonal). Az IMF-nél úgy számolnak, hogy a költségvetési kiadások növekedése akkor extranövekedést generálna, hogy a világgazdaság összeített államadóssága kezdeti növekedés után csökkenni kezdene.