Magyarország a top 20-ban van a légszennyezés miatti halálozások ranglistáján

2016.07.02. 07:32

Évente 6,5 millió ember hal meg a légszennyezéssel összefüggésbe hozható betegségek, például tüdőrák, stroke vagy más szív- és érrendszeri betegségek miatt. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) nemrég megjelent tanulmányából kiderül, hogy Magyarország 100 ezer emberre jutó légszennyezés okozta halálozások számát tekintve benne van a világ 20 legrosszabb ilyen adattal rendelkező országában, konkrétan a 17. helyezett, Csád, Sri Lanka és Szomália előtt.

 

A WHO módszertana szerint a kéndioxid, a nitrogén-oxidok, a szálló por, és a különféle szilárd tüzelőanyagok (pl. fa, szén) okozta halálozásokat vették be a lista alapján képző halálozások közé, a klímaváltozás vagy az üvegházhatású gázok kimaradtak.

A listán nem abszolút halálozási számok láthatóak, hanem a százezer emberre jutó halálozások száma: Kínában és Indiában többen halnak meg összesen ilyen okból, de arányosan Grúziában halnak meg emiatt a legtöbben. A listán Grúzia mellett sok volt szovjet tagállam, vagy posztszocialista ország szerepel, aminek a környezetszennyező szovjet ipari technológiák állhatnak a hátterében. Az ábra adatai itt érhetőek el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport