Üres állások is hizlalják a pesti vízfejet

2016.07.14. 12:37

A KSH friss elemzése szerint ma Magyarországon több mint 50 ezer betöltetlen állás van: 36 ezer a magánszektorban, és 14,5 ezer a költségvetési szerveknél. A szabad állások eloszlása azonban földrajzilag egyenlőtlen, a legtöbb nyilván az ország középső részére koncentrálódik, míg az Alföldön egész kevés embert keresnek. 

A munkaerőhiány nem jár együtt feltétlenül alacsony munkanélküliségi rátával, olyan régiókban is jelen van, ahol viszonylag sok a munkanélküli, és magas a közfoglalkoztatotti létszám is. Ennek elsősorban a munkaerő-kereslet és -kínálat eltérő képzettségbeli szerkezete az oka. A legtöbb betöltetlen állás egyébként az informatikai ágazatban van, itt már odáig fajult a helyzet, hogy a cégek kénytelenek maguknak kiképezni az embereket. 

forrás: KSH
forrás: KSH

A versenyszféra üres álláshelyeinek mintegy fele Közép-Magyarországra koncentrálódott, Budapesten és környékén 18 ezer helyre vennének fel dolgozókat most azonnal. Ezt 2016. I. negyedévben 4,5 ezer üres álláshelyével Közép-Dunántúl követte, ahol az üres álláshelyek aránya a régiók közül a legmagasabb, 2 százalék volt. Az összes álláshelyhez képest a legkevesebb betöltésre váró Dél-Alföldön volt, itt száz álláshelyre 1,2 üres álláshely jutott.