Százmilliókat röpködött el Orbán Viktor

2016.08.17. 08:31

Hogy mindenhol kijárja a magyar érdekeket, megteremtse a magyar cégek üzleti lehetőségeit, nyisson az ország nevében délre, keletre és védje a szuverenitást a nyugaton, Orbán Viktor az elmúlt két évben gyakorlatilag körbeutazta a világot. Most pedig megnézheti, hogy pontosan merre járt, kit vitt magával, és nem utolsó sorban, hogy mennyibe került ez az adófizetőnek. Az Együtt párt ugyanis kikérte a Külügyminisztériumtól az erről szóló adatokat, a K-Monitor pedig feldogozta egy interaktív felületen. Az adatokból sok érdekes dolog kiderül, például hogy

már Orbán útjaival százmilliókat költöttünk a keleti nyitásra.

Orbán Viktor 2014 óta majdnem 90 hivatalos úton volt külföldön, amelyeken, ahogy a K-Monitor térképén is látszik, szinte az egész világot bejárta (Afrika és Dél-Amerika kivételével). A legtöbbször természetesen Brüsszelben járt Orbán és delegációja, összesen 13-szor az elmúlt két évben, de a miniszterelnök volt Németországban hétszer, Orosországban és az Egyesült Államokban kétszer, és még rengeteg helyen, különösen a magyar termékekkel meghódítani szándékozott keleti országokban. A K-Monitor interaktív grafikonján meg is nézheti, hogy merre.

Kattintson az adatokért!
Kattintson az adatokért!
Grafika: K-monitor

Mindez persze nem olcsó. A kikért adatokból kiderül, hogy a legtöbb pénzt repülőjegyre költi az állam Orbán útjainál, de ezek mellett a delegációnak persze aludnia is kell valahol, a kíséret napidíjat kap, ezen kívül vannak még reprezentciós kiadások, diplomáciai ajándékokra és hasonlókra is csak megy a pénz. Ráadásul a kormányfő sokszor egész nagy kísérettel utazik, van, hogy 20-30 ember is elkíséri, a biztonsági személyzetet nem számolva.

A legdrágább út az összes közül a 2015-ös amerikai útja volt, ami 66 millió forintban került, ezt viszont csak kicsit lemaradva követi a 2016-os indonéz és mongol kiruccanása, valamint a 2015-ös kínai és iráni út, amelyek majdnem mind több mint 60 millió forintba kerültek.

 

Ezeknek a jó drága utaknak a nagy része a keleti nyitás meghirdetett politikájának a része volt, így Mongóliában 25 millió dolláros Eximbank hitelt ígért a miniszterelnök, Indonéziában és Iránban is a magyar cégeknek keresett befektetési lehetőséget, Azerbajdzsánban (szintén egy a drágább utak közül) IT együttműködésről állapodott meg és kitüntette az azeri elnök feleségét.

Ezekre az utakra mind nagy kormányzati delegáció és 20-40 magyar üzletember is elkísérte Orbánt, bár hogy mennyi üzletet kötöttek a több tízmilliós utakon, azt nem tudni (az üzletemberek persze ilyenkor busásan fizetnek, hogy elkísérhessék a miniszterelnököt, az ő számlájukat nem az állam állja). Ha az összköltséget leosztjuk a delegáció tagjaira, akkor messze a legdrágábbnak az indonéz út, látszik ahol a 6 fős kormányzati entaurage fejenként 10 millió adóforintba került. De nem kell messzire menni, hogy milliókat költsön az állam, egy 2014-es olaszországi útra fejenként több mint 4 millió forintot költött az állam a K-Monitor adatai szerint.

 

Az adatok között bogarászva még ön is sok érdekes dolgot találhat. Hajrá!