Többet keresünk, mint egy éve

2016.08.19. 15:35
2 hozzászólás

Megint nőttek a bérek júniusban, a bruttó átlagkereset 5,7 százalékkal emelkedett a KSH legfrissebb statisztikái szerint. Mivel infláció nincs, sőt, mínusz 0,2 százalékos volt júniusban, a reálbérek a nettó keresetek növekedésénél gyorsabban, 7,5, a közfoglalkoztatottak nélkül pedig 8,1 százalékkal emelkedtek.

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék is hatással volt. Ezeknek a hatása miatt az átlagos nettó keresetek a költségvetési szektorban növekedtek a leggyorsabban az elmúlt fél évben, 9,5 százalékkal éves alapon, míg a nettó átlag 7,6 százalékkal nőtt. A közmunkások nettó fizetése viszont gyakorlatilag nem változott, 0,1 százalékkal nőtt.

 

A legnagyobb átlagos fizetést természetesen a magánszektorban lehetett megkeresni, nettó 182 200 forintot, a legalacsonyabbat pedig (már a közmunkások után) a nonprofitoknál fizették, 150 ezer forint felett egy nagyon kicsivel.