Fejletlenek és lemaradtak a versenyben a magyar régiók

2017.04.04. 11:05

Márciusban publikálta az Európai Bizottság az unió 236 régiójának versenyképességére és fejlettségére vonatkozó legfrissebb adatokat. A statisztikákból kiderül, hogy az összes magyarországi régió rontott a versenyképességi eredményén az előző méréshez képest, négy régiónk az EU legszegényebbjei között van gazdasági teljesítmény alapján, és az ország legfejlettebb része is elmarad a szomszéd országok toprégióitól. 

A fejlettséget a vásárlóerő-paritáson számolt egy főre jutó GDP-ben mérte az Eurostat, így jöttek ki az alábbi értékek Magyarországról és a környékbeli uniós tagállamokról. Mint látható, a leggyengébb régiók terén nem vagyunk vészesen lemaradva, hazánk legrosszabbul teljesítő része (Észak-Alföld) még mindig jobb, mint Románia legrosszabbja, és alig marad lengyel és szlovák megfelelőitől.

A legfejlettebb régió terén már elgondolkodtatóbb a helyzet, ott ugyanis durván lenyomnak minket a szomszédok, és nagyjából ugyanez látszik a több dimenzió figyelembevételével számolt versenyképességi adaton is, nem véletlenül: minden vonatkozó statisztika szerint hiába nő az uniós pénzektől hajtott hazai össztermék, a hazai versenyképesség nem javul a kormányzati intézkedésektől.