Így szavaztak Erdoğan elnöki rendszeréről Európában

2017.04.18. 14:18 Módosítva: 2017.04.18. 14:19

Vasárnap 51,3 százalékkal az elnöki rendszer mellett állók kerültek többségbe a törökországi népszavazáson, az igenre összességében 1,25 millióval több szavazat érkezett. A nagyvárosokban, Isztambulban és Ankarában viszont lényegében pont fordított volt a helyzet. Isztambulban 51,35 százalék nemmel szavazott, 48,65 pedig igennel.

A törökországi megoszlás. A kék a mellette, a piros az ellene.
A törökországi megoszlás. A kék a mellette, a piros az ellene.
Fotó: EuropeElects ( https://twitter.com/EuropeElects

A referendumon 55,3 millió Törökországban, és 3 millió külföldön élő török szavazhatott. Érdekes a külföldön élő törökök szavazatainak megoszlása is, amit szintén térképen ábrázoltunk. Németországban az ott szavazók 63 százaléka döntött az elnöki rendszer mellett, míg Hollandiában, ahol komoly diplomáciai botrányt okozott a népszavazásért kampányoló török politikusok kitiltása, 70,9 százalék szavazott igennel.

Térkép: Tőkés Márton

Kapcsolódó

Megnyílt az út Erdoğan teljhatalma előtt

Szoros lett a vége, de az igenek győztek az állami hírügynökség szerint. Érik az elnöki rendszer. Az ellenzék csalásról beszél.

A népszavazással jóváhagyták a parlamentben már elfogadott alkotmánymódosí tást, amivel 2019-től jelentősen kiszélesítik az elnök jogköreit, és Recep Tayyip Erdoğan lényegében teljhatalmat szerezhet. A népszavazás után Erdoğan azt is bejelentette, hogy a halálbüntetés visszaállítását is napirendre venné.