Botrányos formában tették közzé az '56-os emlékév költéseit

2017.05.12. 16:29

Az 56-os Emlékbizottság nyilvánosság tette az 1956-os emlékévhez kapcsolódó szerződéseket, ami remek lehetőséget adhatna minden aktakukacnak, hogy kibogarásszon belőle nagy összefüggéseket - ha nem lenne az egész feldolgozhatatlan. Az pdf formátumú dokumentumban ugyanis képtelenség keresni, a szövegfelismerő pedig nem tud megbirkózni azzal, hogy olvasható és könnyen kezelhető adathalmazt generáljon belőle. Úgyhogy nincs más választás, a 24 oldalt muszáj egyesével átfutni, keresés helyett pedig minden egyes sort el kell olvasni, a cégnévtől a projektleíráson át a megítélt összegig.

Úgyhogy a komolyabb feldolgozásik kiválogattuk, hogy milyen cégek és miért kapták a pályázatok során a legnagyobb összegeket. A legnagyobbat a Külügyminisztérium kapta, hogy a különböző külképviseleteken és intézetekben lebonyolítsák a megemlékezéseket. Mögötte marad le nem sokkal a Művészetek Palotája üzemeltetője, illetve három különböző reklámügynökség (Mindshare, New Land, 1080p), ezek hárman együtt voltak felelősek a nemzetközi, a megyei, illetve az országos kommunikációért, cégenként 500 millió forint körüli összegért.

A 444 pénteki cikke szerint a New Land Media nemrég szerződött a Miniszterelnöki Kabinetirodával "Az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátására". A Száraz István médiamogul érdekeltségébe tartozó Frank Digital Kft. 342 millió forintot kapott tűzfalfestésre és virtuális valóság alkalmazásra.

A nyertes pályázatokat már tavaly szeptemberben egyszer kiveséztük az addig elérhető adatok alapján, akkor is furcsa dolgokra bukkantunk.