A Nagy-Britanniában dolgozó magyarok fele pincér, pultos vagy recepciós

2017.07.11. 09:03
21 hozzászólás

A Nagy-Britanniában dolgozó magyarok nagyjából fele recepciós, pincér vagy pultos, legalábbis a brit statisztikai hivatal (ONS) felmérése szerint ekkora arányban dolgoznak magyarok a brit kiskereskedelemben és vendéglátásban.

Mivel ebben a két iparágban az átlagnál nagyobb a feketefoglalkoztatás aránya, jó eséllyel még több magyar is dolgozik ezeken a területeken, mint amit a statisztika mutat. Az adatokból az is kiderül, hogy 5000 magyar pénzügyi területen dolgozott a felmérés elkészítésének idejében. Az egyéb kategóriába nagyjából 20 ezer magyar került, őket túlnyomórészt az egészségügyben és az építőiparban foglalkoztatják.

444 által kiszúrt tanulmányból kiderül az is, hogy a brit statisztikusok adatfelvétele alapján 81,3 ezer magyar tartózkodik életvitelszerűen Nagy-Britanniában. Mivel ez az adat egy nagyobb háztartási adatgyűjtésből származik, így sokan valószínűleg kimaradnak ebből a statisztikából, azaz a 81 ezres szám inkább egy alsó közelítésnek tekinthető. A tanulmány Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia és a balti országok állampolgárainak munkaerőpiaci és társadalmi helyzetével foglalkozik.

A kutatásból kiderül még, hogy a vizsgált országok állampolgárai közül lengyelből van a legtöbb Nagy-Britanniában (813 ezer fő), ehhez képest a többi küldő ország nagyságrendileg már sokkal közelebb van egymáshoz (a 50–150 ezer fő közötti sávban mozognak). A tanulmányból az is kiderül, hogy a magyarok között a legnagyobb a dolgozók aránya (84,3 százalék), miközben ez az arány a csehek körében a legalacsonyabb, de még mindig elég magas (72,8 százalék).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?