Kelet-Európa sokkal rosszabbnak látja a bevándorlást, mint ahol tényleg sok bevándorló van

HUS 8390
2017.08.04. 09:42

Az Eu-s tagállamok nagyobbik része inkább negatívnak látja a bevándorlást, de a tavalyi évhez képest valamivel kevésbé rossz a migráció megítélése. Érdekes módon épp a Brexitet megszavazó Nagy-Britannia az egyik, ahol többségben vannak a bevándorláspártiak.

Összességében éles törés látszik Kelet-Közép-Európa és a nyugati tagállamok között: a volt szocialista országokban sokkal inkább bevándorlásellenes a közvélemény, miközben a migráció nagyrészt nem hozzájuk, hanem Nyugat- és Észak-Európába irányul.

Az EU friss (ez májusi kérdőívezésből származó adatokat jelent) Eurobarométere szerint hat országban inkább pozitívnak, 22-ben inkább negatívnak látják az EU-n kívüli országokból érkező bevándorlást. A listát a menekültválságban is erősen érintett Svédország vezeti; bár onnan is rendszeresen vannak hírek együttélési problémákról, a népesség kétharmada a bevándorlást így is összességében pozitívnak tartja. Németországban, ahová messze a legtöbb menekült érkezett, az enyhe többség (51 százalék) már negatívan látja a helyzetet.

A bevándorlással szemben legelutasítóbbak a kelet-európai, volt szocialista országok. Magyarország ebben a tekintetben a negyedik, csak Litvánia, Szlovákia és Csehország előzi meg bevándorlásellenességben. Nálunk ötből négy ember gondolja rossznak a bevándorlást; pozitív képe a migrációról csak 16 százaléknak van.