Nem jobb olasznak lenni, mint magyarnak

2017.08.15. 07:03

Már panaszkodni sem tudunk igazán: az összeurópai közvélemény-kutatás, az Eurobarometer adatai szerint a magyarok kétharmada elégedett az életével; ha nem is nagyon, de azért inkább igen, mint nem – mindenesetre jobban, mint az ország helyzetével. A kontinensen azért így is elég hátul vagyunk, az pedig világos, hogy a napfényes órák száma nem áll összefüggésben a statisztikai boldogsággal.

Íme, az európai elégedettségtérkép, most csak azokat mutatjuk, akik benne vannak az EU-ban (persze azon kívül is van élet; mint látszik, a britek például attól függetlenül egész jól megvannak, hogy erről a térképről belátható időn belül kiradírozzák magukat).

A részletesebb adatokból kiderül, hogy Magyarországon csak kevesen (11 százalék, de ez is hárommal több, mint a legutóbbi mérésnél) vállalják be, hogy nagyon elégedettek, 56 százalék inkább igen, mint nem, 24 már inkább nem, mint igen, 9 százalék pedig nagyon elégedetlen.

Ha nem csak úgy általában, hanem a többi országhoz mérjük ezeket a számokat, akkor már nem állunk olyan jól: csak a görögök, a bolgárok, a románok és az olaszok (!) között több az elégedetlen ember. Legelégedettebbek, vagy legalábbis leginkább annak mondják magukat a boldogságlistákat máskor is vezető dánok: náluk csak minden 50. ember állítja azt, hogy nincs megelégedve az életével.

Akkor se menjenek csak úgy el, ha esetleg nagyon felhúzták magukat valamin, itt tessék lent jól kikommentelni.