Egyetlen ábrán a vasárnapi átszavazások

2018.04.12. 14:40

Szűcs Krisztina vizualizációján minden egyes pötty egy szavazókört jelent, egészen pontosan azt, hogy adott pártra abban a szavazókörben hány egyéni és hány listás szavazatot adtak le. A függőleges tengelyen a listás, a vízszintesen az egyéni jelöltre leadott szavazatok vannak, azaz amelyik tengely felé több a színes pötty, adott párt abban szerepelt jól.

Az egyből kitűnik, hogy a legfegyelmezettebbek a Fidesz és a Kétfarkú Kutya Párt szavazói, az egyéni-listás tengelytől az ő szavazóik alig térnek el. A Fidesznél ez nem meglepetés, de a Kétfarkúnál simán megtörténhetett volna, hogy egyéniben őket támogatja valaki, de listán azért valamelyik nagy pártra húzza be, vagy fordítva. Ez a jelek szerint nem volt erős tendencia.

A függőleges tengelyre tapadó pöttyök azt jelzik, hogy valaki csak listán szavazott adott pártra, de egyéniben nem. Ebben a Fidesz és a Jobbik volt a legfegyelmezettebb, nekik ilyen függőleges tengelyen lévő színezésük nincs, azaz ha listán megkapták a szavazatot, akkor egyéniben is. "Listás elhajlása" van viszont Momentumnak is, azaz nekik sok szavazójuk volt, aki listán rájuk voksolt, de egyéniben nem.

A többi pártnál ellentétes a tendencia: kitűnik, hogy a DK-nak, az MSZP-nek, de legfőképp az Együttnek sok szavazója volt, aki egyéniben az ő jelöltjüket támogatta, de listán nem. Ez volt a klasszikus taktikai szavazás.

Az LMP érdekes mintázatot mutat: ők mindkét szavazási módszerben erősek voltak, azaz listás igen-egyéni nem, és listás nem-egyéni igen szavazatokat is sokat szedtek össze.

Kattintson az eredeti méretért!
Kattintson az eredeti méretért!
Grafika: Szűcs Krisztina