Már nem csak diplomával lehet jól elhelyezkedni

2018.07.25. 07:16 Módosítva: 2018.07.25. 18:13

2017-ben a friss diplomások több mint 80 százaléka talált munkát a Eurostat felmérése szerint. Ez sorrendben a negyedik év, hogy folyamatosan növekszik az egyetemről kikerültek munkaerőpiacon való elhelyezkedésének aránya. A javuló tendencia azért is érdekes, mert 2008 és 2013 között folyamatos csökkenést lehetett érzékelni ebben. Magyarországon a diplomával az uniós átlag felett lehet munkát találni, az utóbbi években azonban jelentősen javultak a szakmunkások/érettségizettek elhelyezkedési esélyei is, amelyek lassan megközelítik a diplomásokét.   

Az Európai Unión belül a friss diplomások a legnagyobb százalékban Izlandon tudnak elhelyezkedni, ott a végzősök 94,8 százaléka talál rögtön állást, de 90 százalék fölött van Málta (94,5%) Németország (90,9%) és Hollandia (90,4%) is. Ez az arány a legalacsonyabb Görögországban (52%) és Olaszországban (55,2%).

Magyarország ezen a listán a 12. Svájc mögött és Litvániát megelőzve. Nálunk a diploma tehát az uniós átlagnál (80,2%) jobb elhelyezkedési lehetőségeket kínál. Ezt a felvételizők is tudják, nem véletlenül akar a 18-19 éves korosztály több mint fele valamilyen felsőoktatási végzettséget szerezni. Egy bármilyen diploma azonban önmagában még nem jelent biztos megélhetést. Jelentős különbségek vannak a lehetőségekben:  mind elhelyezkedés, mind fizetés szempontjából az informatikai végzettség vezet, de jók a lehetőségek a mérnöki, a jogi és a gazdasági területen szerzett diplomákkal.    

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Már nem csak diplomával lehet jól elhelyezkedni

Magyarországon még az uniós átlag felett kínál munkalehetőséget egy diploma, de erősen zárkóznak fel a szakmunkások és a középfokú végzettségűek.

153 · Jul 25, 2018 07:16am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Magyarországon annyiban érdekes a helyzet, hogy az elmúlt években egyre szűkebb lett a szakadék az állást kereső friss diplomások és a szakmát és/vagy érettségit adó középfokú végzettségűek munkakeresési lehetőségei között. A statisztikából kirajzolódik, hogy Magyarországon 2013-tól 2016-ig folyamatosan javultak a  középfokú végzettségűek elhelyezkedési esélyei, miközben a diplomásoké 2016 óta valamelyest romlottak. 

Míg 2013-ban még csak a szakmunkások és érettségizettek 64,8 százaléka tudott elhelyezkedni a munkaerőpiacon a diplomások 85,4 százalékával szemben, addig ez a különbség 2017-re olyan minimálisra csökkent, hogy tavaly egy szakmunkás bizonyítvánnyal vagy érettségi papírral már az emberek 81,6 százaléka talált állást.

Az elmúlt években a magyar kormány oktatáspolitikája különböző eszközökkel igyekezett abba az irányba mozdítani a fiatalokat, hogy egy általános diploma helyett inkább válasszanak valamilyen hiányszakmát, amelyre a gazdaságnak szüksége van. Még ma is igaz az a tétel, hogy a diploma a karrier elején és hosszabb távon is jobb fizetéssel kecsegtet, de közben egyre több olyan példáról hallani, amikor szakmunkákat már a diplomásokéval versenyképes áron fizetik meg.