Meredeken emelkedik a mozgássérült kártyás rendőrségi ügyek száma

2020.01.22. 04:56

Nemrég írtunk egy újabb esetről, amikor a rendőrség intézkedett egy úr ellen, aki mozgássérült párját várta az autójával, és ehhez a párja mozgássérült igazolványát használta. Az úr hét órára a rendőrségi fogdában végezte, mert az intézkedő rendőrök gyanúja szerint jogellenesen használta az igazolványt, ezzel közokirat-hamisítást követve el, miközben a közelben rosszul lett párjához a rendőröknek kellett mentőt hívnia. 

A cikkel kapcsolatban megkerestük az Országos Rendőr-Főkapitányságot, hogy megkérdezzük, pontosan hány esetben intézkedtek a rendőrök mozgássérült kártyák miatt az elmúlt években. Az ORFK most küldte meg a kért adatokat, amikből kiderült, hogy 

Pár év alatt meredeken emelkedett a mozgássérült kártyás ügyek száma. 

Az adatok az ORFK megfogalmazásában a "rendőri eljárásban regisztrált, közokirat-hamisítás bűncselekmények száma ahol, az elkövetés tárgya a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványa és az eljárásjogi döntés vádemelés, bíróság elé állítás, vagy vádhalasztás."

Vagyis országosan több mint kétszeresére nőtt az ilyen eljárások száma. 

Viszont elég nagy szórás van országosan abban, hogy hol mennyi ilyen közokirat-hamisítási üggyel foglalkozik a rendőrség. 2018-ban 11 megyében egyáltalán nem volt lezárt eljárás mozgássérült kártyák miatt, öt másik megyében pedig csak 1-2 esetet regisztráltak egész évben. Ehhez képest Budapesten 375 esetben történt vádemelés, bíróság elé állítás, vagy vádhalasztás. Budapesten kívül még Hajdú-Bihar megyében tombol a mozgássérült kártyákkal visszaélés  - vagy foglalkoznak a rendőrök sokkal aktívabban azokkal, akik ilyen igazolvánnyal parkolnak - ott ugyanis két évvel ezelőtt 140 ilyen esetről tud az ORFK, ami szintén meredeken emelkedett a 2016-os 38 esethez képest. 

A legnagyobb mértékben Csongrád megyében nőtt a mozgássérült igazolványos ügyek száma, itt ugyanis 2016-ban egy ügy volt, 2018-ban pedig 11. Veszprém és Baranya megye pedig abban tűnt ki a sorból, hogy ebben a két megyében visszaesés volt a mozgássérült igazolványos visszaélésekben, vagy hát a vádemelésig eljutó ügyekben, előbbiben ugyanis 2017-ben 4, utóbbiban 24 ügy került az adatbázisba, egy év múlva pedig Baranyában mindössze 6, Veszprém megyében pedig egy sem.   • Hírek
  • Megtakarítás